Broşura „Satul bucovinean ca destinaţie turistică. Cum îl protejăm şi promovăm?”

Broşura „Satul bucovinean ca destinaţie turistică. Cum îl protejăm şi promovăm?” vine să completeze nevoia de informare privind importanţa peisajului tradiţional şi a păstrării acestuia. Numeroase iniţiative similare au fost luate în alte zone ale României, în timp ce în alte ţări aceste practici ţin deja de o cultură a spaţiului construit şi a peisajului.

Dragi cititori şi locuitori ai satelor Bucovinei,

Ne-am dori ca broşura Satul bucovinean ca destinaţie turistică. Cum îl protejăm şi promovăm?   să devină un ghid de orientare pentru cei ce doresc să construiască în mediul rural.

Broşura vine să completeze nevoia de informare privind importanţa peisajului tradiţional şi a păstrării acestuia. Numeroase iniţiative similare au fost luate în alte zone ale României, în timp ce în alte ţări aceste practici ţin deja de o cultură a spaţiului construit şi a peisajului.

Începând cu anul 2011, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (FSEAP) din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare Suceava, în cooperare cu Asociaţia ADER şi Muzeul Satului Bucovinean a demarat o cercetare în teren, derulată de studenţii FSEAP, cu scopul de a identifica casele tradiţionale păstrate în satele Bucovinei. Rezultatele acestor cercetări au fost prezentate în fiecare an în acest site.

Acest ghid este o sinteză a acestor preocupări şi o adaptare a unui material similar elaborat în cadrul proiectului de cooperare româno-german ”Întărirea potenţialului pentru turismul cultural în satele transilvane”, ce a avut ca parteneri Consiliul Judeţean Sibiu şi Societatea de Cooperare Internaţională GIZ.

Informaţii utile privind reabilitarea clădirilor tradiţionale puteţi găsi şi pe site-ul Fundaţiei Heritas, care a continuat activităţile proiectului: www.heritas.ro. Ne bucurăm că a fost posibilă apariţia acestei broşuri, prin implicarea organizaţiilor mai sus amintite şi a Consiliului Judeţean Suceava.

Cei mai importanţi parteneri au fost însă locuitorii Bucovinei, cei care au deschis studenţilor porţile, care ne-au povestit, fiecare în parte, povestea casei în care locuiesc. Tuturor acestora, le mulţumim!

Bucovina peste 20 de ani este o responsabilitate comună, a noastră a tuturor!